Naxos, het 2e en grootste eiland van de Cycladen - Reisverslag uit Agios Prokopios, Griekenland van Petenel - WaarBenJij.nu Naxos, het 2e en grootste eiland van de Cycladen - Reisverslag uit Agios Prokopios, Griekenland van Petenel - WaarBenJij.nu

Naxos, het 2e en grootste eiland van de Cycladen

Blijf op de hoogte en volg

19 September 2019 | Griekenland, Agios Prokopios

De volgende ochtend werd keurig volgens afspraak de huurauto opgehaald. Om 09.30 zouden we door de taxi worden opgepikt om naar de haven van Fira gebracht te worden. Om 09.35 was er nog niemand, dus Jorgos ge-appt of we ons zorgen moesten maken. Hij kwam meteen in actie, taxibedrijf had fout gemaakt, hotel heeft een andere taxi gebeld, om vervolgens net op tijd in de haven afgezet te worden. De extra kosten werden ook direct door Jorgos terug gestort. Perfect!
Na een 1,5 uur durende, heerlijke boottocht op het achterdek van de ferry in Naxos aangekomen. Wat een gezellige chaos, er kunnen heel veel passagiers op de ferry en die moeten allemaal ergens heen.

Wij zouden daar ook de huurauto afgeleverd krijgen dus ik hield rekening met een lange wachttijd, maar na enig zoeken vond ik de auto met mijn naam onder de ruitenwisser en in notime waren we onderweg naar ons hotel in Agios Prokopios, een badplaatsje 7 km ten zuiden van Naxos stad. Ook dit hotel, Proteas genaamd, heeft weer alles wat we nodig hebben: een ruime kamer met heerlijke bedden, (3 zelfs, er is dus rekening gehouden met echtelijke onenigheid), een keukentje, terras EN balkon, een heel goed ontbijt en uiterst behulpzaam personeel. Er waren badhanddoeken beschikbaar, we hebben de was kunnen laten doen, kortom alles om er een topverblijf van te maken.
Het strand was voor ons luilakken net te ver om te lopen, dus per auto op zoek gegaan naar de beste plek en die ook gevonden! Nog iets zuidelijker in de richting van Agio Anna hadden ze heerlijke ligbedjes op 3 meter van de auto en je hoefde maar 1 handje omhoog te doen en er kwam een lieve jongedame aan om je wensen te vervullen. Het zoveelste bewijs hoe super vriendelijk service gericht de Grieken zijn Dit is nog eens vakantie vieren!
's Avonds aan de boulevard bij Trattoria, een Italiaans-Grieks restaurant gegeten. Goed eten, €28,- incl. wijn.
Nu weet iedereen die mij een beetje kennen dat ik graag zo veel mogelijk wil zien van de plaatsen waar we heen gaan. Dus de volgende dag de 10 tips over Naxos van Wendy van grieksegids.nl er bij gepakt en gekozen voor een ritje naar Chalkio. Is inderdaad een heel authentiek dorpje, maar na hier uitgekeken te zijn moest ook ik eigenlijk toegeven dat er eigenlijk het meest behoefte was aan rust en relaxen en dan zijn de Griekse stranden daar toch wel heel erg geschikt voor! De rest van de dag laat zich dus raden..
's Avonds op tijd voor de zonsondergang bij het haventje van Agio Anna een restaurantje ontdekt met de onmogelijke naam Patatosporos en nog wat. Die zonsondergang was ontzettend gaaf, zeker met het goede eten en de perfecte muziek erbij was het een ongelooflijk romantische ervaring!

Omdat we toch bij het haventje waren meteen tickets geregeld voor een boottochtje naar Iraklia en Koufonissi de volgende dag, ook weer zo'n goede tip van Wendy.
Vanaf 10 uur een uurtje varen naar Iraklia, wat heel mooi is gelegen met een strandje, een paar tavernes en een dorpje met (voor ons te) steile straatjes. Opmerkelijk was de rust die het geheel uitstraalde.
Om 12.45 koers gezet naar Koufonissi. De baai voor het dorp heeft een waanzinnig mooie turkooise kleur en er was weer een heerlijk strand met parasol en ligbedjes, dus weer helemaal toppie. Om half zeven legde de boot weer aan in de vertrekhaven. Gegeten hebben we bij taverne Deoudas tegenover 'ons' strandje, gebakken vis en een Griekse salade.
De volgende dag kwam ik erachter dat de bedragen die we betaald hebben bij Elixer in Kamari na 1x de pincode ingegeven te hebben 2x zijn afgeschreven! Een strop van €110 ! Meteen de ING gebeld, foutje van de bank in uw nadeel, zoek het maar uit! Via TripAdvisor een email adres gevonden dus maar een mailtje verstuurd.
Ik kreeg binnen het uur antwoord met een overzichtje van alle pintransacties van Elixer waaruit moest blijken dat zij maar 1 x het bedrag bijgeschreven hebben gekregen, Dat zoeken we dan na de vakantie maar verder uit. Na thuiskomst is gebleken dat de bank inderdaad de fout had gevonden en is alles gelukkig gecorrigeerd.
Het bloed kruipt waar het niet gaan, ik moet toch meer van het eiland zien en lekker door het heuvellandschap toeren, dus het compromis werd dat ik El naar het strand bracht en ik een uurtje of 2 ging toeren. Ditmaal koos ik voor tip 5 van Wendy's top 10, het bergdorpje Aperanthos. Een prachtige rit en het dorp is inderdaad erg apart. Lange steile trappen die alle kanten op splitsen. Ben er dus gewoon verdwaald..Trapje op en af naar links en rechts en helemaal niemand te zien. Wel erg mooi maar was blij dat ik weer op de weg stond..

De laatste volle dag op Naxos hetzelfde recept en ben ik naar het noordelijk deel van Naxos gereden niet met een bepaald doel, maar om de prachtige natuur te beleven, en o.a langs en door de dorpjes Kinidaros en Kourounochori.
Dat Google het ook niet altijd goed heeft bleek toen ik door een dorpje, Eggares, werd gestuurd met straten die zelfs voor een Citroen C1 aan iedere kant maar 1 cm ruimte overliet. En aan het eind van het gehucht was het weggetje afgesloten met een hek. Heel wat zweetdruppeltjes later kwam ik weer terug in de beschaving..
Na weer heerlijk bijbruinen op het strand en een heerlijke hap was het weer tijd om te koffers te pakken, want morgen wacht het inleveren van de auto en de overtocht naar Paros. . Natuurlijk maakten we het weer even spannend omdat het weer zou gaan stormen en er een staking bij het ferry personeel in de lucht hangt. Het bleef echter bij een laat bericht dat naam en afvaart tijdstip zijn veranderd, dus moesten allerijl de hotel transfer op Paros en het inleveren van de huurauto gewijzigd worden. Met hulp van Jorgos en de hotel eigenaresse is dat allemaal gelukt. En toen El last but not least klaar was met de grote knalroze koffer in te pakken bleek de rits kapot zodat de koffer niet meer open wilde! Hoe dat af is gelopen lees je in het volgende verslag!

• 19 September 2019 - 16:46

Jefendaan:

Klinkt zooo leuk! En ben ontzettend trots op jullie dat jullie dit gewoon lekker doen.

Jammer van die boefjes van Elixer. Maar dat zal vast wel goed komen..

Xxx Daan

Tags: Naxos